Meditaatio ja keskittymiskyky | Meditaatiosta apua ADHD:hen
Meditaatio – menetelmät, joissa on kyse paitsi hiljentymisestä, myös oman mielenhallinnan parantamisesta, mukaanlukien tarkkaavaisuuden säätelyn harjoittaminen – voi olla suureksi avuksi ihmiselle, joka kokee haasteita tarkaavaisuuden suuntaamisessa ja ylläpidossa!
Joku voi näiden haasteiden kanssa pyrkiä saamaan ADHD-diagnoosin ja lääkityksen, toinen ei lääkkeistä niiden sivuvaikutusten vuoksi perusta, ja etsii mielellään muita teitä. Meditaatio on hänelle mitä erinomaisin vaihtoehto: Ei maksa mitään, ja sivuvaikutukset ovat pelkästään positiivisia.
Tässä artikkelissa luomme tutkimustiedon valossa silmäyksen siihen, voiko meditaatiosta olla hyötyä ihmiselle, jolla on haasteita keskittymiskyvyssä: tarkaavaisuuden ja huomion suuntaamisessa ja ylläpidossa.
Mitä tutkimukset sanovat meditaation vaikutuksesta keskittymiskykyyn
Meditaation ja sen hyötyjen tutkiminen on ollut kiinnostuksen kohteena useissa tutkimuksissa viime vuosikymmeninä. Meditaation on todettu auttavan erityisesti keskittymisessä, ja tämä koskee sekä yleistä väestöä että niitä, joilla on diagnosoitu tarkkaavaisuushäiriö, kuten ADHD.
Jha, Krompinger, ja Baimen (2007) havaitsivat tutkimuksessaan, että kahdeksan viikon mindfulness-meditaatioharjoitus paransi osallistujien tarkkaavaisuutta ja kykyä keskittyä [2]. Tutkimus osoitti, että jopa lyhytkestoinen meditaatioharjoitus voi johtaa huomattaviin parannuksiin tarkkaavaisuudessa. Tämä on merkittävä löydös, sillä se viittaa siihen, että meditaation hyödyt eivät rajoitu vain pitkäaikaiseen harjoittamiseen, vaan myös lyhytaikaiset harjoitukset voivat olla hyödyllisiä.
Samankaltainen tutkimus, jonka suoritti Zylowska et al. vuonna 2013, keskittyi erityisesti ADHD-potilaiden keskittymiskyvyn parantamiseen mindfulness-meditaation avulla [3]. Heidän tuloksensa olivat lupaavia ja osoittivat, että mindfulness-meditaatio paransi merkittävästi ADHD-potilaiden tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että meditaatioharjoitus auttoi osallistujia vähentämään impulsiivisuuttaan.
Van der Oord, Bögels, ja Peijnenburg (2012) tutkivat mindfulness-meditaation vaikutuksia lapsiin ja nuoriin, joilla oli diagnosoitu ADHD [4]. Myös tämän tutkimukset tulokset olivat rohkaisevia. Havaittiin, että meditaatio paransi osallistujien tarkkaavaisuutta ja vähensi hyperaktiivisuutta ja impulsiivisuutta. Nämä tulokset ovat merkittäviä, koska ne osoittavat, että meditaatio voi olla tehokas hoitomuoto myös nuoremmille ADHD-potilaille.
Mitchell, Zylowska, ja Kollins (2017) tutkivat mindfulness-meditaation vaikutuksia aikuisiin, joilla on ADHD. Heidän tuloksensa osoittivat, että kahdeksan viikon mindfulness-meditaatioharjoitus vähensi merkittävästi ADHD:n oireita, paransi tarkkaavaisuutta ja vähensi impulsiivisuutta. Tämän lisäksi se auttoi osallistujia hallitsemaan tunteitaan paremmin [5].
Tämä tutkimus on merkittävä, koska se osoittaa, että meditaatio ei vain paranna tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, vaan sillä voi olla myös positiivisia vaikutuksia emotionaaliseen säätelyyn, joka on myös haasteellista ADHD:sta kärsiville.
Cairncrossin ja Millerin (2020) tekemä meta-analyysi puolestaan osoitti, että mindfulness-pohjaiset terapiat voivat vähentää sekä aikuisilla että lapsilla ADHD:n oireita [6]. Meta-analyysi on tutkimusmenetelmä, jossa analysoidaan useita aiemmin tehtyjä tutkimuksia samasta aiheesta, ja se tarjoaa näin ollen kattavan katsauksen olemassa olevaan tutkimustietoon.
Vuonna 2023 julkaistussa katsauksessa tarkasteltiin meditaation ja joogan vaikutuksia ADHD-oireisiin lapsilla. Tulokset osoittivat, että nämä interventiot paransivat merkittävästi keskittymiskykyä ja vähensivät hyperaktiivisuutta ja impulsiivista käyttäytymistä. Lue lisää tutkimuksesta täällä.
“Meditaatio ei sovi minulle, koska en osaa keskittyä”
Fraasi, jonka meditaation kanssa työskentelevänä kuulen usein.
“Meditaatio ei sovi minulle, koska en osaa keskittyä” on sama asia kuin sanoisi: “Lukemaan opettelu ei sovi minulle, sillä en osaa lukea.”
“Autokouluun meneminen ei sovi minulle, sillä en osaa ajaa autoa.”
“Uimaanopetteleminen ei sovi minulle, sillä en osaa uida.”
Keksii syitä olla aloittamatta ja pysyy tämän päivän kentässä hamaan tulevaisuuteen,
vai menee ja aloittaa, ja kohta yltää hedelmiin.
Saa valita.
Lue myös:
Käypä hoito: Mindfulness ADHD:n hoidossa
Lähteet
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) - Symptoms and causes. Mayo Clinic. (2020). Linkki
Jha, A.P., Krompinger, J., Baime, M.J. (2007). Mindfulness training modifies subsystems of attention. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 7(2), 109–119. Linkki
Zylowska, L., et al. (2013). Mindfulness Meditation Training in Adults and Adolescents With ADHD. Journal of Attention Disorders, 11(6), 737-746. Linkki
Van der Oord, S., Bögels, S. M., & Peijnenburg, D. (2012). The Effectiveness of Mindfulness Training for Children with ADHD and Mindful Parenting for their Parents. Journal of Child and Family Studies, 21(1), 139–147. Linkki
Mitchell, J.T., et al. (2017). A Pilot Trial of Mindfulness Meditation Training for ADHD in Adulthood: Impact on Core Symptoms, Executive Functioning, and Emotion Dysregulation. Journal of Attention Disorders, 21(13), 1105–1120. Linkki
Cairncross, M., & Miller, C. J. (2020). The Effectiveness of Mindfulness-Based Therapies for ADHD: A Meta-Analytic Review. Journal of Attention Disorders, 24(5), 627–643. Linkki
Kirjasto on paikka, josta löydät alati päivittyvän valikoiman energiahoitoja, parantavia sanoja, kohokeäänitteitä, nukahtamisapua, meditaatioita, manifestointiapua, EFT:ä ja hypnooseja! Tervetuloa keventymään!