Tällä puhelimesi valmiilla ominaisuudella vähennät somessa viettämääsi aikaa! Aseta päiväkohtainen käyttöraja Instagramille!
Onko monta tuntia päivässä kännykällä oleminen osa sinun visiotasi elämästä, jota haluat elää?
Todennäköisesti ei.
Monella meistä ruutuaika on useita tunteja päivässä. Tuosta ajasta on helppo ottaa tunti tai kaksikin ja investoida johonkin sellaiseen, minkä näkee arvokkaammaksi, tärkeämmäksi, paremmaksi – paremmin linjassa sen kanssa olevaksi, millaista oman elämän haluaa olevan – oman ajan käytön kohteeksi.
Helppo keino ruutuajan vähentämiseksi iPhonessa:
Avaa Asetukset.
Vieritä alaspäin ja etsi valikko nimeltä Screen Time (Ruutuaika) ja napauta sitä.
Tästä näkymästä voit nähdä, kuinka paljon aikaa vietät eri sovelluksissa ja sivustoilla.
Voit asettaa aikarajoituksia valitsemalla App Limits (Appirajoitukset) ja määrittää rajoituksia tietyille sovelluksille, kuten Instagramille tai TikTokille. Voit laittaa rajoituksia myös nettisivukohtaisesti, jos haluat vähentää vaikkapa uutisten selailuun käyttämääsi aikaa.
Helppo keino ruutuajan vähentämiseksi Android-puhelimessa:
Avaa Asetukset (Settings)
Vieritä alaspäin ja etsi valikko nimeltä Digital Wellbeing & Parental Controls (Digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko) ja napauta sitä.
Näet yleiskatsauksen siitä, kuinka paljon aikaa vietät eri sovelluksissa päivittäin.
Dashboard-osiossa voit valita tietyn sovelluksen, kuten Instagramin, ja asettaa sille aikarajan. Kun raja saavutetaan, sovellus estetään käytöstä kyseisen päivän loppuun.
Jaa tämä juttu myös jälkikasvullesi!
Paljonko suomalaisten ruutuaika on?
Suomalaisten ruutuaika: Suomalaiset viettivät vuosien 2020–2021 aikana erilaisten näyttöruutujen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia.
Nuorten ruutuaika: 15-24-vuotiaat suomalaiset viettävät keskimäärin lähes kuusi tuntia päivässä näyttöjen äärellä.
Sukupuolten erot: Tietokoneen peruskäyttöön (tiedonetsintä, tietokoneharrastus, tietokoneen muu käyttö) miehet kuluttivat lähes tuplasti naisia enemmän aikaa. Naiset puolestaan käyttivät noin kaksinkertaisesti miehiin verrattuna aikaa sosiaaliseen mediaan tai vastaavaan viestintään.
Ikäryhmien erot: Nuorimmat ikäryhmät, erityisesti 15-24-vuotiaat, käyttävät eniten aikaa näyttöjen äärellä. Myös yli 65-vuotiaiden ruutuaika on kasvussa: Vielä vuonna 2017 yli 65-vuotiaista 61 prosenttia ei seurannut sosiaalista mediaa. Vuonna 2021 vastaavaa osuus oli enää 45 prosenttia.
Ruutuajan vaikutukset: Liiallinen ruutuaika voi johtaa unihäiriöihin ja liikunnan vähyyteen, mikä puolestaan voi aiheuttaa pitkäaikaisia terveysongelmia.
Yöaikaan jatkunut ruutuaika: Erityisesti nuorten kohdalla ruutuaika jatkuu usein myöhään yöhön, mikä saattaa häiritä unta. Noin joka kolmas ikäryhmään 15-24-vuotiaat kuuluvista oli ruutujen ääressä vielä klo 23–23.10 ja keskiyölläkin yhä lähes joka viides.
Sijoita kännykänkäytöstä vapautunutta aikaa siihen kaikista tärkeimpään: Oman elämäsi luomiseen omien preferenssiesi kanssa linjaan! Lähde 90 päivän manifestointimatkalle!