Maagikko

View Original

Voiko kahvi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja levottomuutta?

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, ja sen piristävä vaikutus on meistä monille tuttu. Yksi asia, mihin kahvinjuojan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiotaon: Tekeekö kahvi minusta levottoman, ja onko sillä omalla kohdallani yhteyttä myös huoliajattelun ja ahdistuneisuuden määrään? On nimittäin osoitettu, että kahvi voi joidenkin kohdalla lisätä levottomuutta ja ahdisuneisuutta.

Kofeiinin vaikutusmekanismi

Kofeiini on keskeisin psykoaktiivinen aine kahvissa. Se vaikuttaa elimistössä muun muassa seuraavalla tavalla: Kun kofeiini sitoutuu adenosiinireseptoreihin (proteiineja, jotka sijaitsevat aivojen solukalvoilla), se estää adenosiini-välittäjäaineen pääsyn reseptoreihin. Tämä johtaa siihen, että adenosiinin vaikutukset, kuten uneliaisuus ja rentoutuminen, vähenevät.

Voiko kofeiini lisätä ahdistuneisuutta?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinilla voi olla yhteys ahdistuneisuuteen joillakin henkilöillä. Yksilölliset erot herkkyydessä kofeiinille kuitenkin vaikuttavat siihen, miten kahvi vaikuttaa. Joillekin henkilöille kofeiinin nauttiminen aiheuttaa hermostuneisuutta, ahdistuneisuuden tunnetta ja sydämentykytystä. (Smith, 2002)

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen kofeiinin käyttö voi synnyttää toleranssia, mikä tarkoittaa, että keho sopeutuu kofeiinin vaikutuksiin ajan myötä. Tästä syystä henkilöt, jotka nauttivat säännöllisesti kofeiinia, saattavat kokea vähemmän ahdistuneisuutta ja levottomuutta kuin satunnaiset käyttäjät. (Juliano & Griffiths, 2004)

Kofeiinin käytön kanssa on oltava erityisen tarkka, jos on taipumusta ahdistuneisuuteen. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin juuri tätä asiaa. Mukana oli sekä ahdistuneisuushäiriödiagnoosin saaneita, että diagnoosittomia — ns. “normaaliryhmä”—. Tutkittaville annettiin kofeiinia 250 mg tai 500 mg annoksina tai lumevalmistetta. Ahdistuneisuutta mitattiin erilaisilla psykometrisillä mittareilla ennen kofeiinin tai lumelääkkeen antamista ja sen jälkeen. Tutkimus osoitti, että kofeiini lisäsi merkittävästi ahdistuneisuutta henkilöillä, joilla oli diagnosoitu ahdistuneisuushäiriö. Kofeiiniannos johti lisääntyneeseen hermostuneisuuteen, levottomuuteen ja sydämentykytykseen (Bruce, Lader & Fairburn, 1992)

Sopiiko kahvi minulle?

On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja säädellä oma kofeiininkäyttö linjaan oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja mukavasäisen pään kanssa.

Vihreästä teestä kofeiini vapautuu verenkiertoon hitaammin kuin kahvista. Kahvista ei-toivottuja vaikutuksia saava voikin kokeilla korvata osan kahvistaan teellä. Samoin on mahdollista, että kun kahviin lisää rasvaa, kuten bulletproof-kahvia tehdessä lisätään, kofeiini niin sanotusti imeytyy hitaammin. Rasva voi myös tehdä kahvista vatsaystävällisemmän.

Suomalainen tapa juoda kahvia ämpärin kokoisista kupeista voi myös olla tapa, joka ei välttämättä ole ihan se kaikista järkevin. Niille sirokokoisille juhlakahvikupeille, joihin ei montaa lorausta voi laittaa, jos kuppia haluaa vielä kyetä liikuttamaan, niille peukku.

Kokeileva löytää!



Lue myös:

Miten laskea kortisolitasoa? — Meditaatio! (maagikko.com)

Väsymysoireyhtymän hoito — Näistä ravintolisistä voi löytyä apua! (maagikko.com)

Matcha-tee — Immuunipuolustuksen lempijuoma! | Matcha-teen terveyshyödyt (maagikko.com)

Maagikon nukahtamisäänitteet – Tukea parempaan uneen (maagikko.com)

Lähteet:

Smith, A. (2002). Effects of caffeine on human behavior. Food and chemical toxicology

Juliano, L. M., & Griffiths, R. R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology

Bruce, M. S., Lader, M., & Fairburn, C. G. (1992). The anxiogenic effects of caffeine in patients with anxiety disorders. Archives of General Psychiatry