Pätkäpaasto: Vastustuskykyä, voimaa ja vuosia!

Pätkäpaasto on viime vuosina saanut paljon huomiota terveyttään vaalivien ihmisten keskuudessa. Sen avulla voi saavuttaa monia terveyshyötyjä, kuten matala-asteisen tulehduksen vähenemistä, aineenvaihdunnan parantumista ja verensokerin tasapainottumista. Mutta tiesitkö, että pätkäpaasto voi myös vahvistaa immuniteettia ja parantaa jaksamista?

Mitä pätkäpaasto tarkoittaa?

Pätkäpaasto on ruokailurytmi, jossa syöminen rajoitetaan tiettyihin kohtiin päivää (tai viikkoa), ja muina aikoina pidetään paastoa. Yksi yleinen pätkäpaastomalli on 16/8-malli, jossa syöminen rajoitetaan 8 tunnin ajanjaksoon päivässä paastolle jääden 16 tuntia. Myös monia muita malleja on. Esimerkiksi 5:2-malli, jossa kahden päivän aikana viikossa syödään hyvin vähän kaloreita (noin 500–600 kcal).

Pätkäpaaston aikana keho käyttää energiansa tehokkaammin ja siirtyy paaston aikana käyttämään varastoitunutta energiaa. Tämä voi auttaa vähentämään kehon tulehdustilaa ja immuunijärjestelmän toiminta voi tehostua.

Immuniteetin vahvistaminen pätkäpaaston avulla

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pätkäpaasto voi parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Paasto auttaa vähentämään kroonista matala-asteista tulehdusta, joka on yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja autoimmuunisairauksiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että paasto voi edistää autofagiaa, joka on solujen puhdistumismekanismi. Autofagian avulla keho voi poistaa vaurioituneita soluja, bakteereja ja viruksia.

Lisäksi pätkäpaasto voi vaikuttaa myönteisesti suoliston terveyteen, joka on keskeinen osa immuunijärjestelmäämme. Paasto voi edistää suoliston bakteerikannan tasapainoa ja lisätä hyödyllisten bakteerien määrää. Tämä puolestaan voi vahvistaa suoliston limakalvon eheyttä ja estää haitallisten aineiden pääsyä verenkiertoon.

Pätkäpaasto ja jaksaminen

Kun keho käyttää varastoitunutta energiaa paaston aikana, verensokeritasot ja insuliinihormonin määrä pysyvät tasapainossa. Tämä voi auttaa vähentämään väsymystä ja parantamaan keskittymiskykyä.

Lisäksi pätkäpaasto voi edistää mitokondrioiden biogeneesiä, mikä tarkoittaa uusien mitokondrioiden muodostumista soluihin. Mitokondriot ovat solujen energiantuotannon keskeinen osa, ja niiden toiminta on tärkeää jaksamisen kannalta.

Pätkäpaasto ja kehon ikääntyminen

Tutkimukset viittaavat siihen, että pätkäpaasto voi auttaa hidastamaan ikään liittyviä sairauksia ja fyysisen toimintakyvyn heikentymistä. Pätkäpaasto voi vaikuttaa useisiin ikääntymiseen liittyviin biologisiin prosesseihin, kuten metaboliseen joustavuuteen ja solujen uusiutumiseen.

Eräs pätkäpaaston ikääntymisvaikutuksiin liittyvä tekijä on hormoni nimeltään insuliinin kasvutekijä (IGF-1). IGF-1:n alentunut taso on yhdistetty pidempään elinikään ja parempaan terveyteen. Pätkäpaasto voi vähentää IGF-1:n tasoja ja siten potentiaalisesti hidastaa ikääntymisprosesseja.

Toinen pätkäpaaston ja kehon ikääntymisen välinen yhteys liittyy solujen stressinsietokykyyn ja DNA:n vaurioitumiseen. Pätkäpaasto voi aktivoida solunsisäisiä puolustusmekanismeja, kuten autofagiaa ja mitokondrioiden biogeneesiä, jotka auttavat soluja selviytymään stressistä ja ehkäisevät DNA-vaurioita. Tämä voi edistää solujen terveyttä ja hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia.

Lue lisää aiheesta:

Intermittent fasting: a dietary intervention for prevention of diabetes and cardiovascular disease? - James E Brown, Michael Mosley, Sarah Aldred, 2013 (sagepub.com)

Metabolic Effects of Intermittent Fasting - PubMed (nih.gov)

Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease | NEJM

Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease | NEJM

Autophagy and the integrated stress response - PubMed (nih.gov)

Role of the Microbiota in Immunity and inflammation - PMC (nih.gov)

Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings - PubMed (nih.gov)

Impact of intermittent fasting on health and disease processes - PubMed (nih.gov)



Edellinen
Edellinen

Who Is Mother Mary and Why Is She So Often Present in Energy Healing Sessions

Seuraava
Seuraava

Pentagrammi: Merkitys ja käyttö