Masennusoireiden omahoitoon: S-adenosyylimetioniini (SAM)

Mitä S-adenosyylimetioniini on?

S-adenosyylimetioniini (SAM) on aine, jota ihmiskeho tuottaa luonnostaan. Se on mukana solujen kasvussa ja korjaamisessa ja se osallistuu useiden tärkeiden hermoston välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin, tuotantoon.

Viime aikoina SAM on saanut paljon huomiota mahdollisena hoitomuotona masennukseen. Tässä artikkelissa luodaan katsaus siihen, mitä aiheesta tähän saakka tiedetään.

Onko S-adenosyylimetioniini lisäravinteen tavoin otettuna tehokas masennuksen oireiden lievittäjä?

Suomalaiset lääkärit kirjoittivat aiheesta vuonna 2006 seuraavasti:

SAM:n vaikutuksia masennuksen hoidossa on selvitetty noin 50 kliinisessä kokeessa, joista 11 on ollut kaksoissokkotutkimuksia. Kuudessa niistä SAM:ää verrattiin lumelääkkeeseen, ja neljässä se osoittautui tehokkaammaksi. SAM:ää on verrattu trisyklisiin masennuslääkkeisiin seitsemässä tutkimuksessa. Niistä kuudessa sen havaittiin olevan teholtaan yhtä hyvä kuin trisykliset masennuslääkkeet ja yhdessä tehokkaampi kuin imipramiini. Potilasmäärät näissä tutkimuksissa vaihtelivat välillä 40-100. Annokset ovat vaihdelleet välillä 400-1 600 mg/vrk, eikä annos-vastesuhteita juuri tunneta. Myös SAM:n vaikutusmekanismi masennuksen hoidossa on epäselvä. (Duodecim, 2006)

Mitä vuoden 2006 jälkeen julkaistut tutkimukset sanovat S-adenosyylimetioniinin vaikuttavuudesta masennusoireiden lievittäjänä?

Tässä vuonna 2010 julkaisussa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa todettiin, että serotoniinin takaisinoton estäjiin (SRI) kuuluvalla lääkityksellä olevien saadessa lisäksi SAM:a (kahdesti päivässä 800 milligramman annoksen), hoidon vaikuttavuus parani yli 100%!

Tässä vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 1600 mg suuremmat päiväannokset toivat vielä paremman vasteen hoidolle. Isompi annos aiheutti jonkin verran pienempää annosta enemmän vatsavaivoja.

Vuonna 2016 ja 2020 julkaistut katsaukset niin ikään päätyivät pitämään SAM:a lupaavana niin itsenäisenä hoitomuotona kuin myös muun lääkityksen lisänä. Katsauksissa alleviivataan SAM:n kykyä auttaa myös heitä, jotka eivät ole saaneet apua muista kokeilluista lääkkeistä, sekä sitä, että SAM ei tuo muassaan sivuvaikutuksia missään määrin samalla tavalla, kuin jotkin toiset antidepressantteina käytetyt valmisteet.

Vuoden 2020 katsaus vetää löydöt yhteen näin:

"Kahdeksan tutkimusta (yhteensä 11 osatutkimusta ja 1011 osallistujaa), joissa arvioitiin SAM:n tehoa joko yksinään käytettynä tai lisähoitona (512 henkilöä), sisällytettiin tähän katsaukseen. Tutkimusten kesto vaihteli 2 ja 12 viikon välillä, ja SAM:n päivittäinen annos vaihteli 200–3200 mg. Viidessä vertailussa arvioitiin eroja SAM:n ja plasebon välillä, ja SAM oli merkittävästi parempi kuin plasebo kolmessa näistä tutkimuksista.

Neljä vertailua arvioi eroja SAM:n ja muiden masennuslääkkeiden (imipramiini tai essitalopraami) välillä, eikä merkittäviä eroja havaittu. Yksi tutkimus osoitti, että SAMe oli merkittävästi parempi kuin plasebo imipramiinivasteen nopeuttamisessa päivien 4 ja 12 välillä, mutta keskimääräiset pistemäärät eivät olleet tilastollisesti eroavia enää 14. päivänä.

Yksi tutkimus osoitti, että SAMe yhdistettynä serotoniinin takaisinoton estäjiin (SSRI) oli parempi kuin plasebo yhdistettynä SSRI-lääkitykseen. Tutkimuksissa raportoitiin vain lieviä, ohimeneviä tai kliinisesti merkityksettömiä sivuvaikutuksia.”

Lupaavaa!

Mistä S-adenosyylimetioniinia voi ostaa?

SAM:a saa huonosti suomalaisista luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Verkosta sitä saa. Tilaaminen on täysin laillista, eikä reseptiä tarvita. Huolehdi kuitenkin, että käytät kauppaa, johon luotat, ettet tule ostaneeksi vehnäjauhoa vähän kalliimmassa paketissa.

Edellinen
Edellinen

Kojihappo ihonhoidossa — Miksi käyttäisin?

Seuraava
Seuraava

Paljonko C-vitamiinia flunssaan?