Maagikko

View Original

Tamponien toksisuus: Pitääkö olla huolissaan? – Uuden tutkimuksen löydökset

Ovatko tamponit toksisia?

Äskettäin julkaistu tutkimusartikkeli “Tampons as a source of exposure to metal(loid)s” vastaa kyllä! Environment International-julkaisussa vuonna 2024 julkaistu artikkeli esittelee aihetta tarkastelleen tutkimuksen tuloksia. Tämä blogijuttu tiivistää tutkimuksen löydökset. Voit lukea koko artikkelin täällä.

Tutkimuksessa analysoitiin 16 eri metallin, kuten arsenikin, lyijyn, kadmiumin ja elohopean, pitoisuuksia 30 eri tamponissa 14 eri merkiltä. Tutkimus osoitti, että kaikki tutkitut tamponit sisälsivät mitattavia määriä raskasmetalleja.

Huomioon ottaen se, että tamponit ovat käytössä monta tuntia kerrallaan ja emättimen limakalvo voi imeä tamponissa olevia aineita verenkiertoon, löydös on huolestuttava.

Löydettyjen metallien tiedetään lisäävän muun muassa dementia-, hedelmättömyys-, diabetes- ja syöpäriskiä sekä vahingoittavan maksaa, munuaisia ja hermostoa.

"Huolimatta tästä suuresta kansanterveydellisestä huolenaiheesta, tamponeissa esiintyvien kemikaalien mittaamisen saralla on tehty hyvin vähän tutkimusta. Tietojemme mukaan tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa mitataan metalleja tamponeista.” sanoo Jenni A Shearston, tutkimusryhmän vetäjä.

Ovatko tamponit toksisia? – Tutkimuksen Tärkeimmät Löydökset

  • Metallipitoisuudet: Tutkimuksessa analysoitiin 16 eri metallin “läsnäoloa” tamponeissa, mukaan lukien arsenikki, lyijy, kadmium, elohopea ja nikkeli. Kaikista tutkituista tamponeista löydettiin mitattavia määriä metalleja.

  • Erot eri tamponityyppien välillä: Ei-orgaaniset tamponit sisälsivät korkeampia lyijypitoisuuksia, kun taas orgaaniset tamponit sisälsivät enemmän arsenikkia. Tämä osoittaa, että "orgaaninen" merkintä ei välttämättä takaa tuotteen turvallisuutta.

  • Mahdolliset lähteet: Metallien pääsy tamponeihin voi tapahtua useita eri reittejä. Puuvilla on voinut imeä metalleja maaperästä, vedestä ja ilmasta. Tai metallit ovat voineet päätyä tamponiit valmistusprosessin aikana lisättyjen pigmenttien, valkaisuaineiden tai antibakteeristen aineiden mukana.


Terveysriskit

Tutkimuksessa havaittujen metallien tiedetään lisäävän muun muassa dementia-, hedelmättömyys-, diabetes- ja syöpäriskiä sekä vahingoittavan maksaa, munuaisia ja hermostoa. Emättimen limakalvojen ollessa suhteellisen läpäisevää kudosta, nämä haitalliset aineet voivat imeytyä nopeasti kehoon.

Tällä hetkellä ei ole selvää, kuinka paljon näitä metalleja vapautuu tamponeista käytön aikana ja imeytyy kehoon. Tarvitaan lisätutkimusta selvittämään tämä – ja mittaamaan myös muiden kemikaalien esiintymistä tamponeissa.

Tutkijat kannustavat kuluttajia vaatimaan turvallisempia tuotteita ja parempaa sääntelyä.

Esimerkkejä tamponeista löydettyihin raskasmetalleihin liitetyistä terveysriskeistä:

  1. Arseeni (As):

    • Karsinogeeninen ja neurotoksinen. Voi aiheuttaa ihosyöpää, keuhkosyöpää ja hermoston vaurioita.

  2. Lyijy (Pb):

    • Hermostomyrkyllinen, erityisesti lapsille vaarallinen. Voi aiheuttaa kehityshäiriöitä ja älykkyysosamäärän laskua.

      Huomattava: Raskasmetalleja voi kulkeutua äidin elimistöstä sikiön elimistöön.

  3. Elohopea (Hg):

    • Neurotoksinen. Voi aiheuttaa hermoston vaurioita, munuaisvaurioita ja hengitysongelmia.

  4. Kadmium (Cd):

    • Myrkyllinen munuaisille ja karsinogeeninen. Voi aiheuttaa munuaisvaurioita, luuston heikkenemistä ja keuhkosyöpää.

  5. Kromi (Cr):

    • Kromi on karsinogeeninen ja voi aiheuttaa keuhkosyöpää, ihovaurioita ja astmaa.


Haluatko jakaa artikkelin myös jonkun muun lueattavaksi? Voit tehdä sen tästä!

See this content in the original post

Uusi tutkimustieto tekee oman terveyden kannalta edullisten valintojen tekemisen helpommaksi.



Lue myös: